27.05.2020

På vei mot et nytt kapittel i New York

oktober 11, 2015 av  
Kategorisert under Rapport, Subway, Verden

13. september 2015 er en dag mange New Yorkere vil huske en god stund. Dette er dagen da 7 Flushing Local og 7 Flushing Express fikk ny endestasjon i sør-øst delen. 34th Street-Hudson Yards Station ble åpnet. Veien mot en ny metrofremtid i New York City.

Men ferdig er det ikke. Subway 7 forlengelsen er såvidt igang og det kan ta åresvis.

Fortsatt byggeplass

Hudson Yards er forespeilet å være et område i fremtiden med skyskrapere, høyt forretningsliv, restauranter og en ny giv på New Yorks Westside. Men: det er ennå et stykke unna. Idag blir man møtt av heisekraner, banking, snekring og livet på en gedigen byggeplass. I New York City tar det tid å bygge. Fordi det skal være stort, flott og kunne romme så mye. Alt er mye større her. Alt.

Noen tidslinje på når Hudson Yards skal være ferdig, er ikke oppgitt. Men 2017 eller 2018 er mer trolig. Hvordan veien videre for IRT Flushing Line går, er også et spørsmål. Det beror på kostnader og er forløbig satt på vent. En forlengelse til New Jersey er også blitt diskutert.

Første stasjon på 26 år

I en storby som New York City er det dog litt overraskende at dette er første nye metrostasjon som er åpnet på 26 år. Men politikk, økonomi og krevende tider for USA generelt spiller inn her. Den nye stasjonen 34th Street-Hudson Yards vil daglig betjene 32.000 reisende. Det er et nytt kapittel i New York City`s historie.

Nye muligheter og nye steder i byen blir koblet til metroen. Det kan gi MTA et «dytt i ryggen» til å bygge mer og pusse opp stasjoner som allerede skriker etter vedlikehold. Først var det et steg for å få OL i 2012, så ble det utsatt. Nå er man omsider i mål. Ihvertfall foreløbig.

Mer tilgjengelig

Mens noen forretningsmenn foretrekker bussen og andre er skeptiske, så er man generelt fornøyde på West Side. Forlengelsen av 7 Flushing Local og 7 Flushing Express har gjort det lettere å komme seg hit.
At området rundt stasjonen er grønt, er heller ingen minusting.

Man kan godt si at det herjer med det eksisterende T-banekartet, at det skulle være to stasjoner, at byen skulle finansisere det og at det skulle ha skjedd raskere. Når ting bygges blir det alltid dyrere og tar mer tid.

Det gjenstår bare: for SubwayNerd og gratulere New York City Subway og byens borgere med en ny metrostasjon.

Publisert  11.10.2015, 00:10
Oppdatert  11.10.2015, 00:20

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.