07.12.2023

En T-banering til besvær

april 16, 2016 av  
Kategorisert under Aktuelt, Norden, Oslo, Rapport, Subway

Helt siden 2006 har Ringen vært i T-banens system. T-baneringen har stort blitt forbundet med glede, fremkommelighet og nye muligheter. Etter Ruters omlegging av T-banens ruter har det blitt en annen tone.

Linje 5 og de nye traseene over Ringen er en kilde til mye frustrasjon og sinne.

Blir til flaskehals

Åpningen av Nye Løren T-banestasjon og omlegging av rutenettet skulle gi oss en helt ny T-banehverdag. Det har da så også gjort, men med en viss bismak. Snaue to uker senere er konklusjonen: misfornøyde kunder, forvirring, massive forsinkelser og stadig tekniske problemer. Det har ikke vært så mye problemer
på T-banen som nå siden 1996. Med mye nytt samtidig så blir det lett problemer.

Burde ikke Sporveien ha lært av dette? Jo, det burde de. Men skylden ligger ikke alene hos dem. Det er nok hos Frøken Berg og hennes venner i Oslo Rådhus at det hele stammer frem. Selvom det hevdes at en ekspertgruppe står bak det nye ruteopplegget.

Politikere tenker aldri lenger enn sin egen karriere og maks fire om gangen. Når de skal planlegge T-bane og T-banen må lystre, da blir det problemer. Et særlig moment er Linje 5 som nå kjører to ganger over Ringen og skaper en flaskehals i hele T-banens system.

Nye løsninger

En ting er sikkert: Ringen og Linje 5 situasjonen må løses. Dagens nye rutendring er dømt til å mislykkes. Fordi den er effektiv og er en dårlig utnyttelse av i utgangspunktet gode ressurser. På Veitvet finnes det et tredjespor. Ser man på avstand så er ikke det ikke langt derfra til Ringen.

Veitvet-Ringen-Veitvet er en mulighet som bør vurderes. En annen vri er: Stortinget over Ringen til Veitvet som en kontinuerlig gående rute. Variant C måtte ha vært: Mortensrud-Stortinget-Ringen-Stortinget-Mortensrud? Spørsmålet er hvorvidt kapasiteten i fellestunnelen kan takle det eller ikke.

Må komme på banen nå

Dette kaller også til at Oslo Bystyre, Regjeringen og stortingspolitikere må bestemme seg nå for når, hvor og hvordan en ny sentrumstunnel skal bygges. Den vil kunne ta bort mye av denne problematikken og med litt ekstra penger på bordet så kan man gjøre Ringen om til det den burde være, en fullstendig Ring som faktisk virker.

En annen ting er Linje 5: hva man nå enn måtte gjøre, så bør to avganger i kvarteret gjeninnføres. Fordi det bor nærmere 50.000 mennesker på Grorudbanens del av strekningen. En avgang i kvarteret er minst fire for lite i timen.

Publisert  16.04.2016, 00:00
Oppdatert  16.04.2016, 00:02

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.