23.05.2019

Den lumske linjen

april 15, 2014 av  
Kategorisert under Rapport, Subway, Verden

Linjen tiden glemte. Linjen som har gått i rykk og napp og linjen som stoppet brutalt opp grunnet depresjonen i 1929. Den skulle bli en kollektivåre i finansdistriket i sør til Harlem i nord av New York. 85 år senere kan man skimte et lys i tunnelen.

Second Avenue Subway er nesten bedre kjent som «linjen tiden glemte».

Vanskelig og krevende

Helt siden 1929 har man utallige ganger forsøkt å skaffe midler til denne metrolinjen som vil bli viktig når den står ferdig vinteren 2016. I en verdensmetropol som aldri sover og hvor behovet for mer metro øker daglig, må man se på nye løsninger. Dette er den første hele linjestrekningen som bygges siden 1932 og vil koste 101 milliarder norske kroner.

13, 7 mil lang og krevende å bygge. Økt bosetning og det faktumet at man må borre dypt gjennom masse og massivt fjell gjør prosjektet farlig. I 2007 skjøt planlegging fart og føderale myndigheter sikret nødvendig finansiering. Svenske Skanska er med på å bygge første fase av prosjektet.

Først i 2010 ble tunnelboremaskinen (TBM) satt igang. Flere ulykker og uforutsette hendelser gjorde at tiden drøyde ut. Siden da er det blitt boret en strekning mellom 63 og 96. gate nord på Mahattan.

Den utgjør tre tunnelløp og tre splitter nye stasjoner. Fire faser skal prosjektet igjennom før det på sitt vis skal avlaste Lexington Avenue linjen, som daglig opplever stor trengsel og forsinkelser deretter.

Ulykker

Et slikt prosjekt forløper ikke uten problemer. Sprengninger har gått galt, arbeidere har blitt skadet og det èr farlig 800 meter under bakken. Der kan mye gå galt. Enorme boremaskiner er nå i sving. Det bores, graves, sprenges og mures. 800 arbeidere er spredt. Det kan og vil helt sikkert skje flere uhell. Fordi forholdene i et så enormt og funksjonelt system som det NYC Subway er, blir alt litt mer ekstremt og «spisset».

Dette gjør at kun første av fire faser er fullfinansiert og man avventer situasjonen mens arbeidet skrider frem. Det er et massivt prosjekt der mye både må og skal klaffe. Dette er den lumske linjen.

Vil glede reisende

Når første delen står ferdig i desember 2016 vil 200.000 reisende kunne glede seg over dette og det vil ta 10 minutter fra Upper East Side. Jobben fremover er lang og det er nok ventet at dette vil ta åresvis før det er helt ferdig. Når? Det vet ingen foreløbig. Men om det først skulle bli i for eksempel 2032, så vil det gi et 100 års jubileum utenom det vanlig.

Men dette er nå bare spekulasjoner fra eget ståsted og ikke noe rykte eller noe annet. Spennende blir det ihvertfall og SubwayNerd vil følge prosjektet fremover.

Publisert  15.04.2014, 01:00
Oppdatert 15.04, 2014, 01:30

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.