21.04.2019

På tå hev

oktober 11, 2015 av  
Kategorisert under Foto, Norden, Oslo, Subway, Tanker

SubwayNerd er ofte ute på tokt og tar bilder eller filmer. Iblant oppstår det også situasjoner man kunne vært foruten. Rapport fra felten? Nei, mer noen betraktninger. Iblant føler man seg som en «snok». På tå hev.

Mens man lister seg mellom T-banene og stasjonene.

– Hei du!? Hva er det du gjør? Det der er ikke lov!

Annerledesbyen i bakvendtland

Er Oslo egentlig så annerledes enn andre byer som har T-bane/Metro? Nei. Men hvordan man ser på ting er annerledes. Det finnes mange og gode beviser på at kameraskrekken sitter tykt i folk. Samtidig så vet de samme folkene godt hva selfies er. Litt rart det der. Folk èr rare. Et kamera og man kan omtrent smake på situasjonen. Sceneskifte.

Det kan være enkelt å snakke om offentlige plasser og tillatelser. Men tillatelsen finnes allerede. Folk flest vet ikke det. De skjønner ikke det. Upløyd mark. Ukjent område. Da er det lettere å bli redd, sint og ekkel. Derfor er Oslo annerledesbyen i bakvendtland. Der man på sett og vis er litt kunnskapsløse.

Hobby

Hæ? Tar du bilder og filmer T-banen? Javisst, flere ganger har man fått spørsmålet. Noen synes det er kult og enda flere er skeptiske. Sånn sett kan man berømme vekterne. De er faktisk de eneste som skjønner at man er en hobbyfotograf/filmer og at dette er gøy. «Digitale nabokjerringer» og lokale sinnatagger vil ikke være med det. De får det til å handle om dem selv.

Egoister og endimensjonale mennesker gjør gjerne det. Med fare for å være dømmende. Irritert og oppgitt er heller faktumet. Tre episoder over to dager fordelt på tre ulike steder er faktum lenge nok. Dette er en hobby og moro.

Kulturforskjeller

Så hva sier man da? Det er ikke så mye å si. Folks manglende forståelse og kunnskap er ikke mitt ansvar. Jeg føler på ingen måte skyld. Det handler om kulturforskjeller og forståelser. Her oppe i nord er vi litt mer insnevret og forknytte enn ellers i verden. Etter å ha snakket med likesinnede i New York og Tokyo så får man det bekreftet. Der er folk mer scenevante og togførerene tuter eller vinker. Her skjer ikke det.

– Men hvorfor?

Som tidligere nevnt, er metro kun et middel for folk flest å komme seg fra A til B og tilbake. At det ikke er så mange andre enn SubwayNerd som gjør dette, betyr at man også sees på som sær og kanskje til og med en trussel. Et kamera er tross alt skumle greier vet du.

Faktumet er: at I Washington D.C, Dade County og feks Budapest Metro har likesinnede det på samme måte. Sannsyneligvis andre steder også. Å bli mobbet for å ta bilder eller filme metroen er helt vanvittig.
Men verden er blitt vanvittig. Desverre.

Publisert  11.10.2015, 23:00
Oppdatert  11.10.2015, 23:30

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.