07.12.2023

Metroen overvåkes

desember 31, 2015 av  
Kategorisert under Aktuelt, Oslo, Subway, Tanker, Verden

I takt med med et stadig farligere verdensbilde, så økes også sikkerheten. I Berlin, Wien, Brüssel, Paris, Chicago, New York City og Oslo øker man overvåkningen. Også på metroen. Kanskje særlig på metroen.

Er dette så galt da? Eller finnes det baksider?

Sikkerhet for enhver pris

Denne høsten og vinteren har man vært vitne til stadig et farligere klima i verden. Især i Europa og med
terrorangrepet i Paris friskt i minne, så ble sikkerheten skjerpet. Det nylige angrepet på metroen i London forsterket det bare. Resultatet er at man skjerper sikkerheten i omtrent samtlige storbyer rundt om i verden.

Det siste er at man også skjerper rutinene på T-banen i Oslo såvel som verdens metrosystem ellers.
I New York City og Chicago vil man ha igjennom nye lover. I Berlin, Wien, Paris og Brüssel er allerede tiltak blitt iverksatt. Nå er det sikkerhet for enhver pris.

SubwayNerd har allikevel en viss skepsis til dette. Grunnen er at sikkerhet gjerne misbrukes og at paranoia og overiver gjerne tar over etter kort tid. Noe som i seg selv kan være like ekstremt.

Kan bli klimaskifte

Et eksempel på dette er i nettopp Chicago, Dade County, Budapest, Sofia og London hvor det bortimot er forbudt for privatpersoner å ta bilder eller filme på metroen. Fordi frykten har tatt fullstendig overhånd.
Fornuft er byttet ut med redsel, dumhet og overvåkning som gir Orwell anno 1984 helt rett. Klimaskifte?
Sannsyneligvis. Bare på T-banen i Oslo har det blitt mer vektere på kort tid.

Hvordan de vil reagere ovenfor folk som tar bilder eller filmer vet man ikke ennå. Men man bør være forberedt på en hverdag der sikkerhet og underliggende frykt stadig får en mer fremtredende rolle. Fordi fornuft byttes alltid ut med frykt i en presset situasjon.

Går utover uskyldige

Det mest vesentlige i skepsisen til denne voldsomme opptrappingen, er ikke opptrappingen selv. SubwayNerd forstår at land, byer og myndigheter må være føre var. Man er bare så sørgelig klar over at fotografer, filmere og andre som er interessert i metro daglig blir trakassert av politi og vektere verden over. På grunn av nettopp manglende fornuft, forståelse og skjønn.

Dette går alltid utover uskyldige. Det er jo slik panikk og kaos fungerer i praksis. Selvsagt kan en terrorist bruke bilder, film eller annet materiell til å begå grusomme handlinger mot uskyldige.

Betyr det at metroentusiaster, railfans, trainspotters og andre med denne hobbyen-interessen er for terrorister å regne? Nei. Overhodet ikke.

Utfordringen ligger i hvordan nettopp myndighetene, vekterne, metroselskapene og de som håndhever sikkerhet tenker. Om de ser seg blinde så har man et stort problem. Av typen kollektiv galskap.
En ofte kjent side-effekt ved nettopp overvåkning. Enten man snakker i noen grad eller totalitær grad.

Publisert  31.12.2015, 01:00
Oppdatert  31.12.2015, 02:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.