15.06.2024

Den nye T-banehverdagen

april 4, 2016 av  
Kategorisert under Aktuelt, Foto, Norden, Oslo, Subway

Søndag 3. april ble et nytt kapittel skrevet i T-banens historie. Linje 3 ble gjenåpnet og samtidig fikk Oslo sin første nye T-banestasjon på 10 år (!). Rutetidene er lagt om, nytt kjøremønster og en helt ny hverdag for T-banen.

Oslo har nå det største T-banesystemet i norden med sine 101 stasjoner.

Ny sesong og muligheter

For SubwayNerd er dette en ny sesong med foto og filming. Sidene må også skrives en god del om iløpet av vår og sommer. En del av sjarmen dette. Enten man liker det eller ei. Cola, saltstenger og noen våkenetter (jobbnetter senere). Kanal SN har også blitt oppdatert. Noe er nå blitt arkivert. Noe er nytt. Mange nye filmer og bilder kommer. De neste ukene og månedene.

Den nye T-banehverdagen, hvordan påvirker den deg og meg? I vest blir det langt mindre avganger på Grorudbanen, mens i øst dobles frekvensen på Østensjøbanen, Sentrumsbanen og Røabanen med åtte avganger i timen.

Et par ting man skal merke seg er: at Linje 1 har flyttet fra Furusetbanen til Lambertseterbanen og at
det nå kjøres to avganger i kvarteret på Linje 2 mellom Ellingsrudåsen og Østerås. En gammel og kjent
linje har gjort comeback.

Dobbelring 5

Linje 5 kjører nå fra Sognsvann til Vestli og på følgende vis: først kjører den til Tøyen og fortsetter over Ringen til Majorstuen. Så kjører den gjennom sentrum og kjører enda en runde over Ringen før den fortsetter til Vestli. Når man banen fortsetter til Vestli er den merket: Linje 5: Vestli via Tøyen.

Avgangene er merket slik: Linje 5 til Sognsvann, Linje 5 over Ringen via Tøyen eller Linje 5 via Majorstuen over Ringen. Forskjellen?

Ringen via Majorstuen betyr at du må kjøre to runder for å komme deg til Vestli. Går du av på Tøyen og venter til 5 Ringen via Tøyen er kommet tilbake, så tar du den rett til Vestli. Tungvint? Utvilsomt.

Blått og etterhvert flott

T-banekartet og rutetidene bør du bli kjent med først som sist. Hva med den nye stasjonen da? Løren T-banestasjon er en ny og flott stasjon. Ikke helt 100 % ferdig, men den er en signaturstasjon uten tvil.
Få innstallert skilting, opp med søplekasser og finn plass til to Selecta-automater, så kan det bli bra.

Finere enn Nydalen? Ja, men per dags dato er Nydalen også en litt ordinær stasjon. Dens store attraksjon
er nå historie. Desverre. Men den kan sammenlignes litt med nabostasjonen Økern. Den falt i smak.

Nye reisevaner

Den nye T-banehverdagen betyr også nye reisevaner. Daglig tar 250.000 + T-banen i Oslo og Akershus.
Etterspørselen øker. Det nye rutesystemet har skapt en viss forvirring og Linje 5 er ikke lagt opp spesielt
logisk. Kunne det ha vært gjort annerledes? Om man hadde hatt en sentrumstunnel til: ja. Per idag? Nei.

Det er der utfordringen ligger på grunn av kapasitet. Det forteller også at en ny sentrumstunnel og Fornebubane ikke lenger er en søt dagdrøm, men noe som er nær tvungen nødvendighet med tanke trafikkavviklingen de neste fem til 20+ årene frem i tid.

Mulighetene er mange. Det er viktig at politikerne nå tar tak i dette, lar kongen være i fred og heller prioriterer utbygging de neste årene. Folket vil ha mer T-bane.

Konklusjon: Stort sett bra. Subjektivt sett? Fantastisk med to avganger i kvartertet på Linje 3. Dette kan man virkelig venne seg til.

Publisert  04.04.2016, 21:00
Oppdatert  09.04.2016, 02:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.