19.02.2020

Stasjonenes helhet

april 24, 2016 av  
Kategorisert under Norden, Oslo, Subway, Tanker

Når april og 2016 er risset tydelig inn i T-banens almanakk, så kan man sette seg ned å tenke. Hvordan skal en T-banestasjon være? Hva mangler den? Sporveiens stasjoner er fine. Men de mangler to ting og det skal man ta opp i artikkelen.

Og merk at SubwayNerd er opptatt av de reisendes ve og vel.

Hel komfort

Når man reiser så bør man som reisende blitt møtt en T-banestasjon som er opplyst, har tydelig skilting, godt inneklima (om det er innendørsstasjon), tydelige plattformsmerking (gul varsellinje), sitteplasser og Selecta-automater. I tillegg bør det være toalett på alle stasjoner. På for eksempel Jernbanetorget og Stortinget er disse blitt avviklet.

Angivelig pga hærverk, omsetning av narkotiske stoffer og beslektede årsaker. Der bør jo vekterene komme tydeligere inn i bildet. Og som en bemerkning: la fokuset være på slike ting og ikke nødvendigvis sjekke ut alle som tar bilder, selfies, filmsnutter og slikt. Slå ned på hærverk og vært tilstede for kundene.

Hel komfort er man flinke med i mange land og storbyer, men ikke i Oslo og Bærum beklageligvis. Hvorfor er en gåte som ikke selv Ruter eller Sporveien har noe godt svar på.

Manglende vilje

I dette så ligger det nok også mye politikk. Siden Oslo Kommune og Akershus Fylkeskommune er eiere.
For her er det snakk om penger, budsjetter og politisk vilje. Uteblir sistnevnte, så er det vanskelig. Mange stasjoner særlig på Furusetbanen trenger oppgradering og tilbakemeldinger tyder på at man i Sporveien ikke får lov til å forstå viktigheten.

Ergo: så er det politikerne som snakker og ikke helt vil ta virkeligheten inn over seg. De færreste av dem ville gått i filler eller kjørt Lada til gallamiddagen. De burde skjønne at som reisende er det visse krav man forventer. Lett å bruke, lett å finne frem og et sted man godt kan tilbringe litt tid før T-banen kommer.

Kan brukes av alle

En hel T-banestasjon har alle fasiliteter og kan brukes av alle. Oslos T-banestasjoner er stort sett veldig fine. Men de er ikke hele og er ikke for alle. Hvorfor det? Fordi ingen av dem har toalett og 90% av dem er ikke tilpasset for rullestolbrukere. På Linje 1 alene så er 90 % av stasjonene der ikke engang universale.
En annen problemstilling som politikerne nekter plent å ta innover seg eller ville gjøre noe med.

Noe som i seg selv er underlig. Tesen som idag fremsettes av Sporveien er at stasjonene er komplette og for absoulutt alle. Det er ikke korrekt og en lettvint fremstilling. Men det er slik fordi eierne krever at det skal være slik.

Konklusjon: T-banestasjonene i Oslo og Akershus er ikke hele. I beste fall er de kun halve. Og det er ikke helt eller godt nok.

Publisert  24.04.2016, 18:00
Oppdatert  02.05.2016, 22:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.