05.08.2020

Veien mot Linje 3 og Linje 5

august 6, 2015 av  
Kategorisert under Aktuelt, Norden, Oslo, Rapport, Subway

Det bygges og sveises. Både i øst på Østensjøbanen (Linje 3) og ved Løren (Linje 5).
I skrivende stund har selveste statsministeren vært på besøk. Hun har latt seg overvelde etter rapportene.

Tiden går og om åtte måneder skrives det T-banehistorie

To linjer sammen

Når dette skrives, så går arbeidet vel fremover. Sporveien AS forteller at gammel struktur er borte på Østensjøbanen. Nå er drenering, spregning og mye arbeide i kullisene gjort. Noe er i gjære. Samtidig er man også i rute på Lørenbanen og foran budsjett til og med. Har dette egentlig noen relevans? Hører dette sammen?

Det som èr sikkert, er at dette hører sammen. Med vel åtte måneders arbeide unna, vet man ikke alle detaljer. Men Ruter har allerede sagt at Linje 3 og 5 vil ha en kobling til hverandre fra 2016 av. 3+5?
Som i Linje 8 eller det åttende tog. Neppe. Men morsomt tankeeksperiment.

T-baneringen, Sinsen, Lørenbanen og den kommende Løren T-banestasjon har derimot en kobling. Det er sikkert. At Nydalen T-banestasjon også vil stå ferdigoppusset på samme tid forsterker tankene rundt dette. For dette vil ta viktig trafikk vekk fra fellestunnelen og frigjøre for andre muligheter.

Nye linjer eller muligheter

Senest idag ble det spekulert av statsministeren selv om nye linjer eller koblinger. Hvordan dette blir er det ikke mulig å få vite ennå. Men om det stemmer at Linje 3 skal kobles sammen med Linje 5 over Ringen, så blir det både spennende og historisk. Ikke bare får Oslo sin største og lengste strekning, men man knytter sammen sør-øst, sentrum, vest og nord på en helt unik måte. En helt ny måte også.

Testene av nettopp «det åttende toget» og doble avganger på Linje 3, viste at dette var en suksess. At man har en «ny» eller «hemmelig» traseè over til Carl Berners Plass fra Ensjø er også spennende. Kan det utnyttes i fremtiden?

Det man vet er at Linje 4 går tilbake til 15 minutters ruter igjen, når Linje 3 er tilbake i drift. En annen vri er skyttelavganger fra henholdsvis Ellinsrudåsen, Mortensrud eller Bergkrystallen: via Ensjø mot Carl Berners Plass over Ringen til sine respektive endestasjoner.

Eller for eksempel ekspressavganger fra Stortinget til Kolsås? Spekulasjoner og muligheter.

Baner vei

SubwayNerd håper mest at dette virkelig baner vei for ny sentrumstunnel og mer satsing på T-banen i Oslo og Akershus. At statsministerens løfter kan dokumenteres og bli bindende. Det ville vært en god investering for fremtiden. Allerede nå er det knyttet mye spenning til Østensjøbanen og Grorudbanen. At de kan kobles sammen gir unike muligheter.

SubwayNerd har mange tanker rundt dette og skal oppdatere i månedene fremover om utviklingen på Lørenbanen såvel som Østensjøbanen. At T-banehverdagen blir bedre fra 2016 er det ingen tvil om.
La oss bare håpe at de ikke blir redde og vil kutte i avgangene pga kostander.

Publisert  06.08.2015, 00:10
Oppdatert  06.08.2015, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.