21.11.2019

Linje 4 – Tilstandsrapport (2/2)

august 18, 2015 av  
Kategorisert under Norden, Oslo, Rapport, Subway

Hvordan står det egentlig til med Linje 4? Bedre kjent som Lambertseterbanen og Ringen. Den har 23 stasjoner og går fra Bergkrystallen til Storo. Herfra går den videre som Linje 6 til Sognsvann. Komplisert? Egentlig ikke.

SubwayNerd tok turen for å gi en fullstendig situasjonsrapport.

Jernbanetorget T-banestasjon: er 14. stasjon på Linje 4 og kanskje den aller travleste også i hele T-banens system. Den trafikkerer Linje 1,2,3, 5 og 6 i tillegg. 24 avganger i timen er innom stasjonen som binder øst,vest, nord og sør i Oslo sammen. Stasjonen holder godt mål. Allikevel så er den for dårlig skiltet, belysningen er også under enhver kritikk.

En annen og minst like alvorlig ting, er at den er sårbar for vannskader og flom ved regnvær. Den kanskje aller mest befolkede knutepunktsstasjonen bør ha bedre flomsikring. Karakter: 4 av 6 mulige.

Stortinget T-banestasjon: er 15. stasjon på Linje 4. Den andre store T-banestasjonen i systemet hvor det er full rulle fra morgen til kveld 24/7 hver dag i året. Den trafikkerer Linje 1,2,3, 5 og 6 i tillegg. Stasjonen er også den eneste med to sidespor og enkeltspor på hver plattform.

Den mest komplekse stasjonen? Ja. Men skiltingen er god. Noen grep med tanke på belysning bør gjøres.
Ellers er den svært nære å være en signaturatasjon. Karakter: 4 av 6 mulige.

Nationaltheatret T-banestasjon: er 16. stasjon på Linje 4. Den tredje av de store i fellestunnelen. Uten noen tvil en knutepunktsstasjon med stor K som trafikkerer 1,2,3, 5 og 6 i tillegg. Her skjer det også flest ulykker. Det er kort vei fra stasjonen til buss, tog og trikk.

Det store minuset med stasjonen er slitasjen og den ligger i en bue. Noe som gir farlig avstand mellom plattform og tog. Hele stasjonen bør gjennomgå en full oppgradering til metrostandard. Størrelsesmessig er den også for liten. Karakter: 3 av 6 mulige.

Majorstuen T-banestasjon: er 17. stasjon på Linje 4. Dette er systemets første vestlige stasjon. En svært travel T-banestasjon på daglig basis. Den trafikkerer også linjene: 1,2,3, 5 og 6 i tillegg. Det mest utrolige med en knutepunktsstasjon som denne, er den dårlige standarden. Alt er slitt og forfallent her. Alt.

En helt ny stasjon under bakken planlegges og det trengs virkelig. Mye tyder på at den vil bli en del av den ny sentrumstunnelen som er under utvikling. Dog på planleggingsstadiet. Karakter: 2 av 6 mulige.

Blindern T-banestasjon: ligger rett ved Universitetet og er 18. stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Dette er første stasjon hvor T-baneringen og Sognsvannsbanen trafikkerer felles. Stasjonen og stasjonsområdet bærer preg av slitasje og tydelige mangler. Karakter: 2 av 6 mulige.

Forskningsparken T-banestasjon: er 19. stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Stasjonen har også kort vei til trikk nr 17. Stasjonen er helt ordinær og litt i minste laget. Men ellers i god stand og helt brukbar. Karakter: 3 av 6 mulige.

Ullevål Stadion T-banestasjon: er 20 stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Den ligger rett ved Ullevaal Stadion. Det er ofte stor trafikk her, noe stasjonen takler fint. Men den kunne med fordel ha hatt større og mer sidestilte plattformer, mer belysning og bedre leskur.

Kort sagt så bør den oppgraderes over etapper til full metrostandard. Karakter: 3 av 6 mulige.

Nydalen T-banestasjon: er 21 stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Den er en av tre hovedstasjoner i T-baneringen. Til tross for at den er ni år gammel, så pusses den for tiden opp pga slitasje. Ny rulletrapp, nytt plattformsdekke og mer lys skal prege stasjonen fra April 2016.

Karakter: Ikke satt pga oppussing. På generelt grunnlag er dette en fin stasjon, som kan bli enda bedre.

Storo T-banestasjon: er 22 stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Den er andre av tre hovedstasjoner i T-baneringen. Den er enkel og ikke en stasjon som skiller seg ut. Men den fungerer.
Rett ved stasjonen er det trikke og bussforbindelse. Toget går også 200 meter unna stasjonen.

Karakter: 3 av 6 mulige.

Sinsen T-banestasjon: er 23 og siste stasjon på Linje 4. Den trafikkerer også linjene 3 og 6. Det er kort vei herfra til trikk og buss. Den er tredje av hovedstasjoner i T-baneringen. I tiden fremover blir den også et
bindeledd mellom T-baneringen, Lørenbanen og Grorudbanen. Karakter: 4 av 6 mulige.

Side 1

Konklusjon: 18 stasjoner holder mål og fem bør oppgraderes umiddelbart.

Publisert  18.08.2015, 21:05
Oppdatert  20.08.2015, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.