05.08.2020

Med T-banen til barndomsminnene

juni 24, 2015 av  
Kategorisert under Norden, Oslo, Rapport, Subway

Reis kollektivt til ferieminnene gjaller det fra Ruter og Sporveien i disse dager. SubwayNerd velger heller Linje Sentimental og detinasjon: barndomsminner. Det var i vest det begynte. En lørdag i året 1977.

Den hvinende lyden av bremser, røyk, skrik og redsel. Ved Jernbanetorget T-banestasjon.

Melkeruten

Mange år senere, diverse kilo, grå hår og slikt senere er Jernbanetorget passert. Før den tid er Vestli, Stovner, Rommen, Romsås, Grorud, Ammerud, Kalbakken, Rødtvet, Veitvet, Linderud, Vollebekk, Risløkka, Økern, Hasle, Carl Berners Plass, Tøyen og Grønland rukket å bli historie. Rene melkeruten. Linje 5 èr det. Oslos lengste også.

Her er det mer sosiale observasjoner å gjøre enn å hente frem gamle minner. Noen vager minner fra Ammerud og Vollebekk er det. Men det er alt også. Østkant betyr ikke alltid mer enn øst eller sør-øst.
Grorudbanen er derimot nord-øst.

Vest er best

Klisjè ikke sant? Nei, igrunn ikke. Noen av barndomsårene ble tilbragt der. Midt mellom Røa og Huseby. 2013 var første gang nerden satte sine føtter her. Hovseter T-banestasjon. To år senere. Nesten 20 år etter. Ny stasjon. En av de bedre på linjene. I det fjerne skimtes blokkene. Gamle Huseby stasjon er borte. Nytt er bygget rett ved stasjonen.

Tankene er mange. Seks år bodde man her. En ung gutt ble formet. Tenåringen. Opprøret. Nye tider.
Vel vitende om at gamle barndomsvenner er borte, det hadde vært moro å undersøke nærmere. Får bli neste gang. På neste tokt. SubwayNerd liker seg på Hovseter. Vest er best.

Ny tid og andre krav

På Røa er også det meste nytt. Ny stasjon, betongmonstre og dermed er stilkræsjen et faktum. Den første forelskelsen. Kysset på kinnet. Fotballen. Mange minner. Ekraveien (som forøvrig burde være jevnet med jorden), Eiksmarka og Lijordet. Her er minnene blanke. Dette er upløyd mark. Derimot så gremmes man. Stasjonene. Plattformene er jo ikke engang på linje.

Akkurat som oppi Kollen. Altså hør her: tradisjoner er bra. Men dette er latterlig og joda, man har skrevet noe om dette før. Ikke èn, men to ganger.

Dette er noe Dali eller Picasso kunne funnet på. Heldigvis for kommunen så er ikke SubwayNerd noen byplanlegger eller T-banesjef. Da hadde alderdommen kommet mye tidligere. Dette hadde ikke holdt i 1995. Men som 2015 standard hadde det heller ikke holdt i 1995. Tygg på den du.

Stopp, husk og snu

Østerås? Joda, såvidt noen minner fra det glade 80-tallet (1980 årene altså). Nesten som snytt ut av 70-tallet. Kunne med fordel ha vært bygget om her også. Hosle? Tja. Kanskje. Kanskje ikke. Men under
bakken. Ikke jevn skolen med jorden. Tenk så sinte elevene og lærerne ville bli da. Utdanning vet du.
Fangsten ble grei denne gangen også. Kamera pakkes i sekken. Musikk skrus på mp3-spilleren.

Stopp. Ja, nå går ikke T-banen lenger. Snu. Reis hjem igjen. Det er fint her i vest. Men hadde de gitt meg en milliard, så kunne Røabanen ha skint og det ville vært enda finere. En tanke. Fin tanke. Om de tenker slik i Sporveien eller i kommunen er derimot mer usikkert.

Publisert  24.06.2015, 15:00
Oppdatert  25.06.2015, 01:00

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.