19.06.2019

Holmenkollbanen da og nå

desember 30, 2015 av  
Kategorisert under Aktuelt, Norden, Oslo, Rapport, Subway, Tanker

Det begynte alt sammen i 1898. Som forstadsbane. Den første i Norden i sitt slag. Den var også første jernbanelinje med elektrisk drift. 117 år senere lever den i beste velgående. Idag er den en del av Linje 1. Systemets eldste og mest utslitte linje.

Den er også eneste linje som er konsentrert i bydelene Vestre Aker og Nordmarka.

Enkle kår

Når linjen sto klar 31. mai 1898 så var det stor stas. Driften ble satt igang mellom Majorstuen og Besserud. Drevet av A/S Holmenkolbanen. Til å begynne med var det 13 stasjoner. Kun syv av dem hadde dobbeltspor. Som sluttet ved Slemdal. I 1905 ble dette utvidet helt til Besserud. 11 år senere: 16. mai 1915 ble linjen forlenget til Frognerseteren.

Stasjonene var av det enkle slaget med rom for en til vogner og med et leskur i tre. Ofte så var stasjonene av rent tre i seg selv. Lenge før 1900-tallets krav, planløsninger, standarder og økt befolkning var noe tema.
Men det var en begynnelse på en ny æra. For Oslo og det som skulle komme.

Det viktige neste steget

I 1928 ble et nytt kapittel skrevet i byens historie. Forstadsbane ble nå til undergrunnsbane. 6. juni
samme år, ble dette åpnet mellom Nationaltheatret og Majorstuen. Samme år ble hele linjen elektrifisert.
På strekningen mellom Oslo sentrum og Majorstuen fikk man kjøreledning i taket. Antallet stasjoner økte
også fra 13 til 20.

Helt frem til 1987 sto utviklingen av strekningen nærmest stille. Mens man i øst av byen hadde begynt å utvikle det som skulle bli T-banen, så var ingenting blitt gjort i vest. Røabanen, A/S Akersbanen og Kolsåsbanen hadde riktignok kommet til.

Mot fremtiden

Et viktig steg var tatt og nye skulle tas. Innen 1994 var øst og vest koblet sammen i T-banens system.
De gamle HK-trikkene var sakte men sikkert byttet ut med T-1000 og T-1100 serien. Trikk var nå blitt til T-bane gjennom en periode på 66 år. I 1991 ble A/S Holmenkollbanen tatt over av Oslo Sporveier.
Allerede da var de første slitasjetegnene begynt å melde seg.

På en side regnet og fortsatt regner man Holmenkollbanen som den minst trafikkerte i systemet. Hvorfor? Fordi linjestrekningen er nedslitt. Det som var pomp og prakt i 1898, er idag støv og glemt tid.

Stasjonene er for små, har planoverganger og det er såvidt plass til tre vogner på 15 av 19 stasjoner på
Linje 1. Holmenkollen T-banestasjon er et unntak og er toppmoderne. Sporveien ser mot fremtiden og vet at noe må gjøres. Men når? Og hva tenker de konkret å gjøre?

Fra stengt til gjenåpnet

I årene mellom 2003-2005 ble Holmenkollbanen stengt fordi den ikke oppfylte metrostandard. Etter massive protester ble den gjenåpnet. I 2008 ble det bestemt i Oslo Bystyre at linjen skulle oppgraderes. Kjøreledninger ble byttet ut med strømskinne og stasjonene var i noen grad blitt oppgradert. 6. desember 2010 ble strekningen gjenåpnet.

Daglig reiser omlag 8.000 mennesker på Linje 1. Dette tallet kunne vært dobbelt om man hadde oppgradet hele strekningen til metrostandard. Komfort for de reisende er vesentlig. Vel vitende om at terrenget er svingete og i stigning. Man har kompetansen til å kunne gjøre det bra. Om man bare vil.

Veien videre

Mye tyder på at Ruter vil prioritere Holmenkollbanen. I skrivende stund er det usikkert om det blir ny stasjon på Gulleråsen eller ikke. Men det finnes to forslag til hva man skal gjøre. Det mest sannsynlige er at man flytter de fleste av dagens stasjoner noe og legger ned Frøen og Steinerud. Disse blir erstattet av
Diakonhjemmet Stasjon. Den første nye på nesten 120 år.

Mye tyder også på at man omsider går for full metrostandard på hele strekningen. Dette er en del av en rushtidslinje som er så viktig for Sporveien og Ruter, at man må satse. Og akkurat satsning er det ærverdige Linje 1 trenger.

Konklusjon: Ett år. Tre år. Eller fem år. Det vil være verdt det. Tallet stasjoner vil trolig synke fra 19 til
15 innen år 2025. 127 år etter åpningen.

T-banens historie

Publisert  31.12.2015, 00:00
Oppdatert  31.12.2015, 00:10

Del på Facebook Del på Twitter

Kommentarfeltet er lukket.